Donderdag 19 juli Dokkum

Geplaatst op door

Het programma in Dokkum:

Maandag en dinsdag 16 en 17 juli: bouwen van het houtvlot

Simon Jellema (molenaar van houtzaagmolen ‘De Rat’ in IJlst) begint op maandag 16 juli met het bouwen van het vlot. Dat gebeurt in Dokkum: locatie is Over de Ee. Het vlot wordt gebouwd van ruim 18 meter lange Douglas-boomstammen met een diameter van ongeveer 65 cm. Met deze maat is een vlot te formeren van 9 stammen. Het vlot zal worden gesleept door de “Djati” (bouwjaar 1905, de naam is Maleis voor ‘teakhout’). Djati is een schip dat ooit gebouwd is om tussen vlotten te varen. De rompvorm is daarop aangepast. De opduwer “Alderferskuorrendst” (1939) zal het houtvlot slepen. Na de bouw wordt het houtvlot afgemeerd aan het Grootdiep.

De deelnemende schepen schepen arriveren op dinsdag, woensdag en donderdag in Dokkum en krijgen hun ligplaats aan het Grootdiep en Kleindiep. Burgemeester van de gemeente Dongeradeel Marga Waanders geeft om 16.00 uur het startschot.

Tijd: 16.00 tot en met 19.00 uur

Accent: ontvangst van de deelnemende schepen, overslag en keuren van het hout

  • 16.00 uur: opening Hout-vaert 2018 door de burgemeester van de gemeente Dongeradeel, Marga Waanders
  • Presentatie van het vlot en de vloot
  • Bezichtiging van de vloot door bezoekers
  • Op traditionele wijze keuren van het hout, d.w.z. de kwaliteit van de stammen wordt bekeken en ook de lengte en dikte van de stammen. Dat wordt gedaan op de wijze zoals dat begin 1900 ook werd gedaan. Vanaf de wal wordt uitleg gegeven over het hout en de schepen.
  • Workshops, demonstraties en lezingen aan boord van de schepen;
  • Houtcompositie door houten muziek instrumenten
  • Walprogramma in samenwerking met de lokale ondernemers met o.a. A. de Heer (schilderen op hout), D. Jepma (beeldhouwen in hout), S. van der Meulen (stoelenmatten).