Peter Tolsma: “Hout-Vaert nodigt ook de tjotters, Friese jachten en boeiers uit!

Oud-voorzitter Stichting Ronde- en Platbodemjachten SSRP en huidig lid van de Criteriumcommissie (de toelatingscommissie) van de SSRP, Peter Tolsma, vormt met Rolf van der Mark (LVBHB) de Commissie Varen van Hout-Vaert, het varende erfgoedtheater in Friesland deze zomer (19-22 juli). Een oproep van de schipper van de boeier ‘De Hekse’.

“We zoeken nog de nodige schepen om mee te doen in de vloot erfgoedschepen die samen met het unieke grote houtvlot deze zomer van Dokkum via Leeuwarden en Grou naar IJlst en Houtzaagmolen De Rat vaart. Het is ontzettend leuk om te zien hoe het hout in vroeger dagen vervoerd werd door Friesland en welke producten er van werden gemaakt. Samen brengen we dat in beeld met onze boten, de ambachten, workshops, theater en muziek.”

“En natuurlijk, het is een geweldige mooie trip door het Friese land, vier dagen lang met elkaar plezier hebben en samen genieten van de vloot en het publiek; en weer een mooi moment om al het prachtige erfgoed in de schijnwerpers te zetten; dat mag tijdens Culturele Hoofdstad niet ontbreken. Daaraan meedoen moet voor iedereen met zo’n schip fantastisch zijn”

“Naast alle andere schepen, zoeken we met name ook tjotters, jachten en boeiers, ook de groten. Het zijn juist die schepen waar de kooplieden, houthandelaren en veilingmeesters mee rondreisden tussen de dorpen en steden waar het hout werd verkocht en geveild. Deze jachten vertellen dus een belangrijk deel van het verhaal over het hout in die dagen. Ik nodig daarom alle bezitters van deze prachtige jachten uit om mee te varen.”

klik hier om in te schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *