PERSBERICHT

Leeuwarden, 27 maart 2018

Hout-Vaert 2018

Een groot houtvlot en 80 historische schepen varen door Fryslân

Van 19 tot en met 22 juli 2018 vaart een bijzondere vloot van 80 historische (vracht) schepen door Fryslân. De schepen begeleiden een vlot met boomstammen van Dokkum via Leeuwarden en Grou naar houtzaagmolen ‘de Rat’ in IJlst, waar het hout zal worden verwerkt.

De tocht is een initiatief van de stichting Hout-Vaert en vraagt hiermee aandacht voor de maritieme geschiedenis van Fryslân en specifiek voor het Zweedse en Noorse hout. Met hout uit die landen werden voorheen de meeste Friese boerderijen gebouwd. De bijzondere tocht brengt de reis van hout in beeld, van zaadje en boomstam tot product en betekenis. Het maakt daarmee de verbinding vanuit de rijke historie van de houtvaart naar de toekomstige mogelijkheden van hout, van kunst en houtmeubels tot (tiny) houses en bruggen. Hout is duurzaam materiaal voor de nieuwe, circulaire economie.

De tocht start op donderdag 19 juli in Dokkum aan het Grootdiep om 16.00 uur waar alle schepen liggen afgemeerd met een evenement.

Op vrijdag 20 juli vertrekt de vloot ’s ochtends naar de Prinsentuin in Leeuwarden. De Blazer TX33 ‘Poolster’ fungeert als vlaggenschip. Dit gerestaureerde schip is dit jaar 100 jaar oud.

Op zaterdag 21 juli arriveren de schepen in Grou aan de Suderkade. Op zondag 22 juli varen de schepen via de Waterpoort in Sneek naar IJlst tot de Geeuw bij houtzaagmolen de Rat. Deze molen bestaat dit jaar 350 jaar.

Tijdens de tocht zijn elke dag vanaf 15.00 uur op de kades en op de schepen activiteiten met een relatie met hout. Van hout, houtbewerking tot culturele evenementen en worden nieuwe manieren getoond om hout te gebruiken. Het gehele evenement is gratis toegankelijk.

Het varend erfgoedtheater Hout-Vaert 2018 maakt als iepen mienskipproject deel uit van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *